Toerisme

Villaparc Emslandermeer

Het dorp staat inmiddels toeristisch zeer sterk op de kaart. De vakantieganger heeft het dorp ontdekt en komt er graag terug. Dit is mede te danken aan het luxe vakantiepark Emslandermeer (www.emslandermeer.nl) wat aan de rand van het dorp gelegen is. Een prachtig park, voor een kort of middenlang verblijf, met subtropisch zwembad, tennisbanen, prima restaurant en een golfbaan met een 9 holes baan voor beginners en een 9 holes baan voor gevorderden. Het park kent verschillende typen bungalows verscholen in het prachtige groen. Het zwembad wordt ook gebruikt voor het geven van zwemles aan de kinderen uit het dorp en de omgeving.

 

  

 
Algemene informatie. Gemeente Vlagtwedde bestaat uit vier dorpen, te weten Bourtange, Sellingen, Ter Apel en Vlagtwedde. In totaal wonen er verspreid over de vier dorpen ongeveer 16.000 mensen. De gemeente ligt in het zuid-oostelijk deel van de provincie Groningen en biedt landschappelijk gezien de nodige aanknopingspunten om er zorgeloos oud te worden.
Binnen de grenzen van de gemeente Vlagtwedde valt heel wat te ontdekken: eeuwenoude kerkdorpen en buurtschappen, gevarieerde landschappen en natuurgebieden, historische nederzettingen en moderne recreatievoorzieningen.

Openingstijden van Tourist Info Vlagtwedde:

maandag t/m zaterdag 10.00 uur tot 12.00 uur

Tourist Info is gesloten van 1 november tot 1 april.Dr. P. Rinsemastraat 7c
9541 Al Vlagtwedde
Telefoon: 0599 - 312118
E-mail: touristinfovlagtwedde@kpnmail.nl

 

 

Vesting Bourtange

 
Liefhebbers van cultuurhistorie zijn in de gemeente Vlagtwedde niet snel uitgekeken. Van internationale faam is de vesting Bourtange. Tijdens de 80-jarige oorlog, in het jaar 1580, gaf Prins Willem van Oranje opdracht tot de bouw van dit vijfhoekig bastion. De prins hoopte hiermee een strategische belangrijke weg door het Bourtanger Moor te blokkeren voor het oprukkende Spaanse leger.

Door haar ligging, te midden van verraderlijke moerassen kon de vestiging bogen op het feit dat zij nooit door vijandelijke troepen was ingenomen.
 
  


   Welkom in het jaar 1742

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. 

Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting Bourtange die nooit werd ingenomen.

www.bourtange.nl

 

 

 Klooster Ter Apel


Een tweede zeer unieke bezienswaardigheid vind u te midden van de bosrijke omgeving rond Ter Apel. Hier werd door de Orde van Kruisheren, omstreeks 1465 volgens Middeleeuwse architectuur, een klooster gebouwd, welke nog oorspronkelijke houtsnijwerken herbergt.

Zeer de moeite waard is ook het buurtschap Ter Borg. Deze typische Saksische hoevenederzetting, gelegen aan een oude meander van de Ruiten A, herbergt ook een schaapskooi met kudde. Oude kerken van monumentale waarde treft u aan in de dorpskernen van Vlagtwedde, Bourtange en Sellingen. Deze oude bouwwerken zijn op afspraak te bezichtigen. De R.K. Kerk in Ter Apel bezit prachtige gebrandschilderde ramen.
 

 

 

Metbroekbos / Ruiten A

Het Metbroekbos, bij het gehucht Smeerling, is een natuurmonument met eeuwenoude bomen, voornamelijk Essen. Schilderachtig zijn de vele bosanemonen die er in het voorjaar bloeien. In de herfst is het bos een eldorado voor bramenplukkers.

Heide en vennen bepalen het landschap ten noorden van Sellingen.

Dwars door dit gebied slingert de Ruiten A. De kleine bruggen bieden een nostalgische aanblik. Naar het zuiden gaan de heiden en vennen over in bos. De bossen zijn vrij toegankelijk en onderling verbonden door goede fiets- en wandelpaden en bieden een ongekende rust.

   

Op korte afstand van de gemeente Vlagtwedde liggen de steden Emmen, Groningen en Assen.

De gemeente is van uit alle richtingen filevrij te bereiken.

Alle bedenkbare verenigingen en instellingen die het sociale leven bevorderen zijn aanwezigheid. Kruisverenigingen, bibliotheken, maatschappelijk werk, verzorgingstehuizen, kerkgenootschappen, sportverenigingen, gezondheidszorg, ect. En ziekenhuizen vindt u op kort afstand.

Inwoneraantal: Vlagtwedde 3.431 / Bourtange 696 / Sellingen 2.448 / Ter Apel   10.055