Stichting Radio Westerwolde

 

Wie had er op 27 maart 1993 gedacht dat de lokale omroep van de gemeente Vlagtwedde15 jaar later nog zou bestaan. Een aantal enthousiastelingen van het eerste uur wel. In 1988 werd al een begin gemaakt met de oprichting van de latere omroep Radio Westerwolde. Er werd een bestuur geformeerd, er was overleg met de gemeente Vlagtwedde, bij diezelfde gemeente werd een startsubsidie aangevraagd en ook werd een stichting opgericht. Daarnaast werd in die tijd naar een onderkomen gezocht en werd geprobeerd om de financiering rond te breien. Dat alles lukte.

Vijf jaar later werd in De Bolderborg in Vlagtwedde een kamer omgebouwd tot studio. En zo was op zaterdag 27 maart 1993 de eerste officiële uitzending van Radio Westerwolde te horen. In de jaren daarna bleef de omroep constant in beweging, want ook hier geldt het credo 'stilstand is achteruitgang'. Nadat Radio Westerwolde zich voldoende had gesetteld werd in 1996 contact opgenomen met de buurgemeente Bellingwedde, omdat ze daar nog niet waren voorzien van een omroep. Het commissariaat voor de media had geen bezwaar tegen die gebiedsuitbreiding. Tegelijkertijd ging Omroep Pekela ter ziele en werd samen met B&W van de gemeente Pekela, na een jarenlange strijd met het Commissariaat voor de Media, de vergunning voor de gemeente Pekela verworven.

Het aantal vrijwilligers steeg in de loop der jaren van 30 naar 120, wat later ook een noodzaak bleek te zijn om het grote gebied te kunnen bedienen.
Extra zenders werden geplaatst in Oude Pekela en Bellingwolde.
De etherfrequenties zijn nu 106.5 (Ter Apel), 107.0 (Vlagtwedde), 107.3 (Pekela) en 106.6 (Bellingwolde). Op de kabel zijn we op de 104.1 te ontvangen.

Van de Stichting Gebroeders Hessefonds kreeg de omroep subsidies voor de aanschaf van een dat-recorder en mengpaneel, voor het maken van opnames op locatie. Later was dezelfde stichting de omroep nog een keer goed gezind door het verstrekken van een subsidie voor de aanschaf van een geautomatiseerd radiosysteem. Dat systeem is inmiddels uitgebreid tot een volwaardig professioneel systeem, waardoor Radio Westerwolde in staat is volledig zelfstandig een 24-uurs programmering te verzorgen.

Intussen was de omroep in 1999 al verhuisd naar een nieuwe locatie. De boven- verdieping van de muziekschool werd betrokken en de professionaliteit werd nog verder doorgevoerd. De studio's zijn nu dusdanig ingericht dat de medewerkers van alle gemakken zijn voorzien.

 

H.S.